Vilka egenskaper har en skicklig projektledare?

Vilka egenskaper besitter en riktigt bra projektledare?  Vi har sammanfattat de viktigaste egenskaper en projektledare bör ha enligt årets finalister till Donald Davies Stipendium. Stipendiet är instiftat av vårt moderbolag Donald Davies & Partners.

Donald Davies Stipendium tilldelas en projektledare som gjort en extraordinär insats för att ro ett omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn. Bland ett 40-tal nominerade föll juryns val av finalister för Donald Davies Stipendium 2020 på Åsa, Silvana och Johnny – tre skickliga projektledare som alla projektleder omfattande komplexa projekt. Möt årets finalisterna här. På frågan “Vilka är de viktigaste egenskaperna en projektledare bör ha, enligt dig?” gav våra finalister tänkvärda svar, som vi sammanfattar här.

Skapa struktur och planera klokt

Grunden i projektledning handlar om god planering och att strukturera upp arbetet. Att behärska projektverktygslådan, med dess olika metoder, samt att fånga upp problem och att vara resultatorienterad, är viktigt.

Ge teamet förtroende och stöd

Förmågan att se varje medarbetare, att ha tillit till sitt team och att se till så de får det stöd de behöver är avgörande. Som projektledare ska du se till så att alla medarbetare och intressenter får chansen att bidra till framgång!

Kommunicera med blicken på målet

Vi har hört det förut: En tydlig och transparent kommunikation är nyckeln till en effektiv projektledning. Sätt bra ramar, hålla blicken på målet – och kommunicera!

Här är årets finalister till Donald Davies Stipendium:

Åsa Ander, Organisationsutvecklare/Projektledare, Svenska Röda Korset
Silvana Balcanovic, Projektledare, CGI
Johnny Eliasson, Complex Venture Owner, Tele2 AB/Curamando AB

Vinnaren erhåller ett stipendium till ett värde av 50 000 kronor till utbildning eller certifiering. Bakom stipendiet, som är öppet för alla, står Donald Davies & Partners. Samarbetspartner är Svenskt Projektforum. Vinnaren kommer att presenteras under juni 2020.

Läs mer om finalisterna och deras projekt

Vilka egenskaper tycker du är viktigast hos en projektledare? Diskutera gärna på vår LinkedIn och Facebook.